Dessert recepten
TAARTEN ZONDER OVEN KVLV 2015
KAASTAART MET LIMOEN 200 g speculoos, 75 g boter, 200 g volle platte kaas, 1/2 L volle room( 40 % vetgehalte), 1 à 2 limoen (sap en zeste), 2 zakjes vanillesuiker, 8 eetlepels fijne griessuiker, 10 g gelatine, 1 dl melk, fruit: aardbeien, bosbessen, kersen,
Speculoos verkruimelen, boter smelten en samenvoegen. Springvorm bekleden met vershoudfolie. Speculoos mengsel op bodem opensmeren. Zet in frigo. Gelatine weken in koud water, uitknijpen en oplossen in warme melk en laten afkoelen. Kaas, limoensap en - zeste, suiker en vanillesuiker mengen. Room opkloppen. Kaasmengsel en gelatinemelk samenvoegen, goed roeren en daarna de opgeklopte room bijvoegen. Fruit op speculoos schikken en kaasmengsel erover gieten. Nacht in de ijskast laten opstijven.
MASCAPONETAART MET PERZIK 300 g Amaretti (Italiaanse bitterkoekjes), 175 g boter, 1 blik perziken (850 ml), 4 blaadjes gelatine, sap van 4 citroenen, zeste van 3 citroenen, 100 ml witte wijn, 200 g mascarpone, 200 g + 50 g suiker, 300 ml volle slagroom, 1 zakje vanillesuiker
Maal de Amaretti koekjes. Smelt de boter op een laag vuur. Houd 2 eetlepels verkruimelde koekjes apart. Roer de rest door de boter. Bestrijk een vorm met vershoudfolie en verdeel het koekjesmengsel erin en druk het aan. Laat in de koelkast opstijven. Week de gelatineblaadjes in koud water. Laat de perziken uitlekken en vang het sap op. Verwarm de wijn met het citroensap en de citroenzeste op een middelhoog vuur en voeg er 100 g suiker toe. Neem de gelatine uit het water en los hem op in de warme wijn. Roer totdat de gelatine is opgelost en laat het geheel afkoelen en zet het ongeveer 15 minuten in de koelkast tot het begint te geleren. Klop 300 ml slagroom stijf en voeg tijdens het kloppen 1 eetlepel suiker en de vanillesuiker toe. Roer 100 g suiker en 5 eetlepels perzik sap door de mascarpone en roer het mengsel portie gewijs door de citroengelei. Spatel de geklopte slagroom erdoorheen. Strijk het mengsel over de taartbodem. Laat nog wat opstijven en verdeel de perziken eroverheen. Zet de taart 5 uur in de koelkast.
CHOCOLADE KOKOSGEBAK MET PIM'S 8 g gelatineblaadjes, 250 g Pim's-koekjes met sinaasappelvulling, 1 ei, 75 g suiker, 2 dl kokosroom, 20 g cacaopoeder, 1 dl slagroom
Week de gelatine 10 minuten in koud water. Bedek de bodem van een rechthoekige roomijsdoos van 1,5 l met de Pim's-koekjes met de chocoladekant naar boven. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker wit-schuimig. Verwarm de kokosroom en los er het cacaopoeder in op. Breng verder al roerend tot net tegen het kookpunt. Voeg de warme kokosroom in een dun straaltje al roerend toe aan het eischuim. Doe terug in de kookpot en laat zachtjes indikken, maar laat niet meer koken. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine bij. Roer goed. Laat afkoelen tot de dikte van pudding. Klop de room stijf en klop het eiwit stijf. Spatel de room en daarna het eiwit onder de kokoscrème. Breng 1/4 van de kokoscrème over in de vorm op de koekjes. Leg terug een laag koekjes en herhaal tot de kokoscrème is opgewerkt. Eindig met een laag koekjes. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Zet de doos even in warm water om te ontvormen. Ontvorm het gebak op een lange schotel. IJSGEKOELDE SABAYON MET BOSVRUCHTEN Nodig 4 eierdooiers, 4 lepels griessuiker, 4 lepels witte wijn, 2 dl room Maak zeste van 1 appelsien. Pers hem uit. Giet de (ontdooide) bosvruchten, 2 eetlepels witte wijn, de suiker, zeste en appelsiensap in een pan. Breng aan de kook en laat afkoelen. Verkruimel de lange vinger koekjes. Laat de rode vruchten goed uitlekken, verdeel ze over de individuele glazen. Bedek ze met koekjeskruimels en daarna met de sabayon. Bewaar in de koelkast tot het opdienen. Dien ijskoud op en serveer eventueel met een takje citroenmelisse.
APPELTAART VAN TANTE ANNIE Bladerdeeg + appelschijfjes (mag een dikke laag zijn)
Bereidingswijze Dit alles door mekaar mengen en op de appelschijfjes gieten CHOCOMOUSSE VOLGENS TANTE CHRIS Nodig
Bereidingswijze "CAYOTEU"-TAART ZOALS IN HOPITAL NOTRE DAME LA ROSE IN LESSEN, GEPROEFD EN (NA)GEMAAKT DOOR FRIEDA Nodig voor een taartvorm van + 24 cm
maak de banketbakkersroom en laat afkoelen : melk koken, ei + suiker luchtig schuimend opkloppen, bloem voorzichtig toevoegen en melk al roerend opgieten. Geheel opnieuw laten doorkoken tot gewenste dikte. Opletten voor aanbranden, dus blijven roeren !
deeg uitrollen en in de beboterde en met bloem bestoven taartvorm brengen. Zorg er voor dat je nog wat deeg overhoudt voor de afwerking. Smeer de banketbakkersroom uit over de bodem. Bedek de room met de uitgelekte krieken. Maak een frangipanevulling als volgt : zachte boter tot room roeren, suiker toevoegen, eieren 1 voor 1 bij de boter voegen en goed opkloppen. Voorzichtig amandelen en paneermeel ondermengen. Breng de vulling aan boven de krieken.
snij reepjes deeg en breng deze in ruitvorm aan boven de frangipanevulling. Strijk de reepjes in met eigeel en zorg er voor dat de uiteinden aan de opstaande deegrand kleven.
taart bakken in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende ca 42'.
werk af met abrikozenconfituur en laat volledig afkoelen.
Wie meer info wil over het hospitaal : www.notredamealarose.com KAASTAART MET APPEL VAN TANTE BERNICE taartblik diameter 29 cm, diepte 3cm
Bedek het blik met deeg, breng de vulling aan, leg hierboven de sneedjes appel Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 40 minuten
Vulling : 175g kristalsuiker, 3 eierdooires, 250g platte kaas, 1 pakje vanillesuiker, 1 grote lepel vanillebloem Alles mengen en er dan de opgeklopte eiwitten onderroeren. Snijd 3 tot 4 appelen in schijfjes. SPECULOOSTAART VAN TANTE NICOLE Nodig
Bereidingswijze :
Breng op het bladerdeeg een laag vanillepudding, beleg met speculoos, opnieuw een laagje vanillepudding. Klop slagroom en breng een laagje bovenop de vanillepudding. Werk af met verbrijzelde speculoos.
SNOEPJE VAN SINAASAPPELCREME MET EEN CHOCOLADESAUSJE Nodig 1/2 dl + 2,5 dl slagroom, 2,5 dl melk, zeste van 1 onbehandelde sinaasappels, 5 eidooiers, 125 g suiker, 50 g vanillepuddingpoeder, 50 g fondantchocolade, een geutje sinaasappellikeur, 4 vellen brikdeeg, een geutje arachideolie Bereidingswijze Breek voor het chocoladesausje de chocolade in stukjes en smelt ze op een zacht vuurtje met 1/2 dl room en een geutje sinaasappellikeur. Laat het sausje niet koken! Breng voor de sinaasappelcrème de 2,5dl room samen met de melk, 2 dopjes sinaasappellikeur en de sinaasappelzeste aan de kook. Klop de 4 eidooiers en 1 volledig ei met de suiker en de vanillepuddingpoeder witschuimig en voeg er al roerend de room aan toe. Laat op een zacht vuurtje onder voortdurend roeren indikken zonder te koken. Stort de sinaasappelcrème in een schaal en plaats in de koelkast om op te stijven. Maak horentjes van de Brickdeeg, kleef dicht met een weinig olie en bak ze in een voorverwarmde oven van 180° C goudgeel.. Dresseer elk snoepje (brickdeegje) in het midden van het bord en werk af met een streepje chocoladesaus, de sinaasappelcreme en een bolletje vanille-ijs.
CREME VAN WITTE CHOCOLADE EN PASSIEVRUCHTEN BLADERDEEGGEBAKJE MET APPEL(tapas) 4 plakjes bladerdeeg, 1 appel, poedersuiker Bereidingswijze Steek uit ieder bladerdeegplakje vier ronde schijfjes. Verwarm een wafelijzer. Breng op een bladerdeegplakjes appel en overdek het terug met een bladerdeegplakje. Leg tussen het wafelijzer en laat lichtjes bruin bakken. Overstrooi met kandijsuiker.
GLAASJE MET KIWI EN PEER
CITROENMOUSSE MET BOSVRUCHTEN IN EEN GLAASJE
VERRASSINGSTORENTJE MET CHOCOLADECORATIE POMPOENCAKEJES MET KAAS Nodig 300 g pompoenvruchtvlees, 2 uien, 1 eetlepel olijfolie, 100 g zelfrijzende bloem, 80 g geraspte Parmezaanse kaas, 60 g zachte boter, 3 eieren, 40 g walnoten, peper, zout
Bereidingswijze Snijd de pompoen in stukken, schil ze en verwijder de pitten. Verdeel het vruchtvlees van de pompoen in stukken. Stoom ze in 15-20 minuten gaar en pureer ze. Snipper de uien fijn en fruit ze glazig in de olijfolie. Kruid de bloem met peper en zout en meng er de Parmezaanse kaas onder. Hak de walnoten grof. Klop de boter romig, voeg er een voor een de eieren aan toe en roer telkens goed glad. Strooi er het bloem-kaasmengsel bij en meng goed. Meng er de pompoen, uien en walnoten onder. Verdeel het beslag over ingevette cakevormpjes en bak ze 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
bekijk de website statistieken
|